rowniania kwadratowe z parametrem
aaa:
1.Wyznacz liczbe k tak aby jeden z pierwiastkow rowniania (k2 −5k +3)x2 + (3k−1)x +2 = 0 byl
2 razy wiekszy od drugiego.
2.W rownianiu 5x2 −kx +1 = 0 wyznaczyc k tak aby roznica pierwiastkow rownania byla rowna 1.
3.Dla jakich wartosci m rownianie x2 − 5x +m = 0 , x2 −8x +2m = 0 maja wspolny pierwiastek.
z gory dzieki za pomoc
7 paź 19:38
RunMan: 1.
zał:
x
1 = 2x
2
z wzorów Vieta:
2ab
2 = 9a
2c
2b
2 = 9ac
dalej podstawiasz odpowiednie wartości a,b,c z danego równania i powinno wyjść Ci, że k =
2.
zał: x
1 − x
2 = 1
Oznaczę x
1 i x
2 odpowiednio jako x i y, co by szybciej mi się pisało

Układam układ równań (na podstawie wzorów Vieta)
x − y = 1
dodaję do siebie
| | −a−b | |
podstawiam pod równanie i otrzymuję, że y równa się: |
| |
| | 2a | |
| | c | |
Następnie korzystam ze wzoru x1*x2 = |
| |
| | a | |
| −a2 + ab − ab + b2 | | 1 | |
| = |
| |
| 4a2 | | 5 | |
5b
2 − 5a
2 = 4a
2
9a
2 = 5b
2
3a = b
√5
podstawiam dane z równania:
15 = −k
√5
k = −3
√5
zaraz się jeszcze nad 3 zastanowię.
7 paź 20:07
RunMan: aa, jeszcze wypadałoby zadbać dla 1. i 2. zadania, aby:
a ≠ 0
Δ > 0
7 paź 20:13