rozłóż funkcję wymierną na ułamki proste
Hook: Mam jedno zadanie proszę o pomoc w rozwiązaniu.
Rozłóż na ułamki proste funkcję wymierną
zrobiłem tak:
| x+2 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x(x−2)(x+3) | | x | | x−2 | | x+3 | |
x+2=A(x−2)(x+3)+B(x(x+3)+C(x(x−2)
x+2=A(x2+3x−2x−6)+B(x2+3x)+C(x2−2x)
x+2=Ax2+Ax−6+Bx2+3Bx+Cx2−2Cx
x+2=x2(A+B+C)+x(A+3B−2C)−6
doszedłem do tego momentu nie wiem czy jest dobrze i co dalej
3 lis 22:00
Bizon:
... ta
−6 nie jest "sierotką" ... towarzyszy mu
A −
3 lis 22:09
Bizon:
... i teraz porównuj ... czyli
A+B+C=0
A+3B−2C=1
−6A=2
3 lis 22:11
Hook: dlaczego A+3B−2C=1?
3 lis 22:13
Mila:
x
3+x
2−6x ma być w mianowniku?
x+2=x
2(A+B+C)+x(A+3B−2C)−6A
dokończ
3 lis 22:21
Hook: ok ale dalej nie wiem dlaczego A+3B−2C=1
3 lis 22:39
Aga1.: Bez układu
| A | | B | | C | | x+2 | |
| + |
| + |
| = |
| //*x(x−2)(x+3) |
| x | | x−2 | | x+3 | | x(x−2)(x+3) | |
A(x−2)(x+3)+Bx(x+3)+Cx(x−2)=x+2
Podstawiam miejsca zerowe mianownika
x=0
x=2
10B=4⇒B=
x=−3
C*(−3)*(−3−2)=−3+2
4 lis 09:00
Mila:
Ad. post 22:39
Otrzymany wielomian z szukanymi wsp. A,B,C porównujesz z wielomianem: x+2
Współczynnik przy x2 jest równy 0,⇔A+B+C=0
przy x jest równy 1⇔A+3B−2C=1
wyraz wolny równy 2⇔−6A=2
4 lis 16:55
Hook: ok już rozumiem dziękuję za wyjaśnienia
4 lis 20:41