Wyznacz granicę funkcji
Sondzik: | | x2 | |
lim x→0 |
| |
| | √1+xsinx−√cosx | |
3 lis 21:32
Krzysiek: | | a2−b2 | |
w mianowniku korzystasz ze wzoru: a−b= |
| |
| | a+b | |
następnie:
1−cosx=2sin
2(x/2)
xsinx=2xsin(x/2)cos(x/2)
1−cosx+xsinx=2sin(x/2)(sin(x/2)+xcos(x/2))
| | sint | |
i korzystasz z tego,że: |
| →1 dla t→0 |
| | t | |
3 lis 21:55
Sondzik: sprowadziłem to do postaci:
| x2(√1+xsinx+√cosx) | |
| |
| | x | | x | | x | | 2sin |
| (sin |
| +xcos |
| ) | | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
ale nie wiem co z tym zrobić dalej
3 lis 22:11
Krzysiek: w liczniku nawiasem nie przejmujesz się, dzielisz licznik i mianownik przez x2 i korzystasz w
mianowniku z granicy typu sin(x/2)/(x/2)→1 dlax→0
3 lis 22:16
MQ: | | 1 | |
Pomnóż licznik i mianownik przez |
| |
| | x2 | |
3 lis 22:16
Sondzik: W takim razie na czym polega skorzystanie z tego typu granicy? Co robię wtedy z resztą funkcji
tzn pozostałą częścią mianownika i licznikiem? Jaki jest wynik? Nie rozumiem trochę jaki wpływ
na wynik ma to, że granica sin(x/2)/(x/2) jest równa 1.
3 lis 22:23
Krzysiek: korzystając z tej granicy pozbywasz się symbolu nieoznaczonego typu 0/0
| | sin(x/2) | | sin(x/2) | |
w mianowniku masz: |
| *( |
| *1/2+cos(x/2)) |
| | x/2 | | x/2 | |
3 lis 22:38
Sondzik: Dziękuje za pomoc
3 lis 22:41