Zadanie (wielomiany)
Gine18: Dany jest wielomian W(x)= x4+(a+1) x3−13x2+b. Wiadomo, że W(1)=24 i W(4)= 84. Wyznacz
wszystkie pierwiastki tego wielom.
3 lis 21:29
Mycha: najpierw znajdź a i b
3 lis 21:47
Janek191:
W(1) = 1
4 + ( a + 1)*1
3 − 13 *1
2 + b = 1 + a + 1 − 13 + b = a + b − 11 = 24
W(4) = 4
4 + ( a + 1)*4
3 − 13*4
2 + b = 256 + 64*( a + 1) − 13*16 + b =
= 256 + 64 a + 64 − 208 + b = 64 a + b + 112 = 84
Mamy układ równań :
a + b − 11 = 24 ⇒ b = 35 − a
64 a + b + 112 = 84
−−−−−−−−−−
b = 35 − a
64 a + ( 35 − a) = − 28
−−−−−−−−−−
64a − a = − 28 − 35
63 a = − 63
a = − 1
======
b = 35 − ( − 1) = 36
===============
zatem
W(x) = x
4 + ( − 1 + 1) x
3 − 13 x
2 + 36 = x
4 −13 x
2 + 36
W(x) = 0 ⇔ x
4 − 13 x
2 + 36 = 0
Δ = (−13)
2 − 4*1*36 = 169 − 144 = 25
√Δ = 5
więc
| | 13 − 5 | |
x2 = |
| = 4 ⇒ x = − 2 lub x = 2 |
| | 2 | |
lub
| | 13 + 5 | |
x2 = |
| = 9 ⇒ x = − 3 lub x = 3 |
| | 2 | |
Odp. x
1 = − 3, x
2 = − 2, x
3 = 2, x
4 = 3
===================================
4 lis 01:46