matematykaszkolna.pl
Znowu fizyczne zadanie, może ktoś się skusi. Marcin: Środka jabłka znajduje się w odległości d od obserwatora, pod kątem widzenia α. Pod jakim kątem β należy wystrzelić pocisk, aby przy prędkości początkowej V0 trafił w środek jabłka, które w chwili wystrzału zaczyna swobodnie spadać. Opór powietrza pominąć. Może ktoś mi wytłumaczyć na chłopski rozum rozwiązanie zad?
3 lis 21:16
MQ: Na chłopski rozum się nie da.
3 lis 21:22
Marcin: w takim razie, może normalnie, sam nad tym przysiądę i etap po etapie zrozumie. emotka
3 lis 21:31
Krzysiek: a masz odpowiedź do zadania?
3 lis 21:35
Marcin: tak: tgα=tgβ, więc α=β.
3 lis 21:39
MQ: rysunekKoordynaty jabłka na początku: d −− wiadomo h=d*sinα −− wysokość, z której spada m=d*cosα −− odległość do linii spadania Dalej za chwilę
3 lis 21:40
Krzysiek: To zobaczymy jak MQ to policzy, mi w sumie wyszło α=β ale ja przyjąłem,że (korzystając z powyżeszego rysunku) m=d...
3 lis 21:43
MQ: rysunekJabłko spada: wysokość jabłka w trakcie spadania:
 1 
hs=h−

gt2
 2 
Prędkość pocisku rozkłada się na poziomą v0*cosβ i pionową v0*sinβ Czas przelotu t=m/v_
 1 
Wysokość, na której uderzy pocisk: hp=v|*t−

gt2
 2 
Po czasie t spotkają się pocisk i jabłko, więc hs=hp Wystarczy podpowiedzi?
3 lis 21:56
MQ: Wychodzi oczywiście.... A teraz na chłopski rozum. W momencie strzału zaczyna spadać nie tylko jabłko, ale też i pocisk. Skoro pomijamy opór powietrza, to oba obiekty spadają tak samo −− z tymi samymi przyspieszeniami. Gdybyśmy się przenieśli do układu spadającego razem z nimi, to tego ruchu byśmy nie zauważyli −− jabłko by nie spadało, a kula by leciała po linii prostej do jabłka. Trzeba więc wycelować prosto w jabłko, czyli α=β
3 lis 22:08
Marcin: no ok, jaśniej się robi, dzięki wielkie za pomoc
3 lis 22:32