Mam problem z tymi równaniami
Ray: Równania
Witam proszę o pomoc w rozwiązaniu tych równań.
22x−64−5/2=16 √2
√3x3−3=1/9
√2 2x4−4= √0,125
22x+2x=20
W drugim przykładzie ma być w potędze x i jeszcze do potęgi 3−3
3 lis 21:01
krystek: Doprowadź do potęgi o podstawie 2 i wówczas ax=ay⇔x=y
3 lis 21:03
Ray: Prosiłbym bym o to , że jak ktoś podaję wskazówki jak rozwiązać by napisać o , którym
przykładzie mowa.
Z góry dzięki
3 lis 21:08
krystek: 2) podstawa 3
3) jak pierwsz podstawa 2
4) podstaw 2x=t
3 lis 21:13
Ray: Widzę , ze zrobiłem błędy w 2 i 3 przykładzie oczywiście √3 do potęgi x i jeszcze do potęgi
3−3 a w 3 przykładzie w potędze 2x i jeszcze do potęgi 4 minus 5
3 lis 21:28
3 lis 21:30
Ray: Dzięki za link do zadań na pewno pomoże
3 lis 21:33
krystek: Poćwicz , trening czyni mistrza!
3 lis 21:34