HEEELP ! x^2+|x-1|=0
ciemno to widze : Hej. Proszę o pomoc z tym równaniem, bo nie jestem pewna czy dobrze rozwiązuje:
A) x
2+|x−1|=0
I) x ≥ 1
x
2+x−1=0
Δ=5
√Δ=
√5
x1=
−1−√52 ⇒ x1 ∉ I
x2=
−1+√52 ⇒x2 ∊ I
II) x < 1
x
2−x+1=0 (?)
I nie wiem, czy dobrym tropem idę >.<
W odpowiedziach jest napisane, że jest to równanie sprzeczne − ale nie wychodzi mi za bardzo to
SPRZECZNE .
3 lis 20:26
Bizon:
... można i tak ...tylko wnioskujesz źle ...
w I też nie masz rozwiązań
w II Δ<0
3 lis 20:29
Bizon:
...
pigor −

zrobiłby to tak:
|x−1|=−x
2 CO JEST SPRZECZNE Z DEFINICJI WARTOŚCI BEZWZGLĘDNEJ
3 lis 20:32
ciemno to widze : dlaczego w tym I tez nie ma rozwiązań ? x2 wychodzi ≥ 1 a 2 jest większe .. POGUBIŁAM SIĘ >.<
3 lis 20:32
ciemno to widze : AHA ! no racja !

dziękuję !
3 lis 20:33
Bizon:
... NAPEWNO WIĘKSZE

?
3 lis 20:33
Bizon: ... a "sposób
pigora rozumiesz? −
3 lis 20:34
ciemno to widze : okeej, na pewno nie − moje przeoczenie !
3 lis 20:35
ciemno to widze : tak tak , bo to też wynika z właściwości wartości bezwzględnej !
3 lis 20:36
Bizon: −

.. czyli już jasniej ... to widzę −
3 lis 20:38
ciemno to widze : jaśniej, jaśniej !

dziękuję bardzo
3 lis 20:40