matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad
aga:
Jak obliczyć? NWD(24!, 24
24
)
3 lis 20:24
Mycha:
24=2*2*2*3 24
24
={2
3
}
24
24!=24*23*22*21*....*3*2*1
3 lis 20:39
Mycha:
za szybko wysłałam
24=2*2*2*3 24
24
=(2
3
)
24
*3
24
24!=24*23*22*21*....*3*2*1 24!=24*23*(2*11)*(3*7)*(2*2*5)*19*(3*3*2)*17*(2*2*2*2)*(3*5)*(2*7)*13*(2*2*3 )*11*(2*5)*(3*3)*(2*2*2)*7*(2*3)*5*(2*2)*3*2
3 lis 20:45