jakie jest prawdopodobieństwo trafienia 6 w Dużym lotku ?
kamczatka: jakie jest prawdopodobieństwo trafienia 6 w Dużym lotku ?
3 lis 20:19
bezendu:
49 kul, losujmy 6 kul bez zwracania
| | 43!*44*45*46*47*48*49 | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | 43!*6! | | 13 983 816 | |
I tak nie wygrasz
3 lis 20:25
Saizou : w dużym lotku jest 49 liczb z których zakreślamy 6 (jeśli dobrze pamiętam), zatem
lAl=1 (bo tylko w jeden sposób można zakreślić 6 trafionych liczb)
3 lis 20:26
kamczatka: ok wielkie dzięki
3 lis 20:29
kamczatka: a czemu w liczniku jest 1 nie powinno tam być większa liczba ? bo nie mogę zrozumieć jak to
silnie się wyliczyło
3 lis 20:31
bezendu: Ale tu sami faceci więc ten jęzor mogłeś sobie darować
3 lis 20:31
Saizou : mianownik to ilość kombinacji 6−elementowych ze zbioru 49−elementowego, a tylko jedna
kombinacja sprzyja wygranej (czyli licznik)
3 lis 20:34
kamczatka: to jak tutaj to silnie się wyliczyło ?
3 lis 20:34
bezendu:
Bo nie znasz wzoru
|A|=1
|Q|=13983816
3 lis 20:34
kamczatka: 43!*44*45*46*47*48*49 = 1 ? ale tutaj chyba się to nie skraca z mianownikiem, tylko 43! się
skróci
3 lis 20:35
bezendu: Masz zrobione krok po kroku..
3 lis 20:36
kamczatka: aha o to chodziło a 43!*44*45*46*47*48*49 = 13 983 816 ?
3 lis 20:36
Krzysiek: no ale bezundu wprowadziłeś w błąd w pierwszym poście pisząc na końcu 1/coś .Ta równość
nie zachodzi
3 lis 20:37
kamczatka: a dobra już wiem jak zostało to wyliczone wszystko dzięki.
44*45*46*47*48*49:720=13 983 816
3 lis 20:38
daras: odp. bardzo małe
3 lis 20:39
bezendu:
Ja już dałem poprawny wynik, Saizou napisał, że |A|=1 więc tylko podstawić do wzoru
3 lis 20:40