wartość parametru
karola : cześć, mam takie oto zadania:
1. to zadanie akurat mam zrobione ale nie wiem czy dobrze mi wyszło Rozwiąż równanie
a) | x
2 −6| = 2 (wyszlo mi \sqrt{8}, 2, −2)
b) | x
2 −4| + | x
2 −1| = 4x+1 (−1, 1/5, 1/3, − 3/5 , − 2/3 , 0, − 2/5 )
tych zadań nie ogarniam

2. Wyznacz wartości parametru m, dla których suma kwadratów dwóch różnych pierwiastków równania
x
2 + (m+2)*x+3m−2=0 jest równa 7
3. Rozwiąż nierówność
a) (m+4)* x
2 + 2x +1 ≥0
b)
√4− x2 > x+2
4. Zbadaj liczbę pierwiastków w zależności od parametru m | x
2 − 2x − 3 | = m
3 lis 20:18
krystek: 2)
Δ>0
x12+x22=7
3)
a>0
Δ<0 i wylicz
3 lis 20:36
karola : w tym zadaniu drugim to co mam z tym warunkiem zrobić? a zadanie 3 deltę, ale mam to obliczyć
bez tego nawiasu (m+4)? to wychodzi delta 0, czyli jeden pierwiastek, i ten nawias przemnożyć
przez ten pierwiastek? czyli wyszło by m ≤ 4
czy inaczej?
3 lis 20:45
krystek: 2)x12+x22=(x1+x2)2−2x1*x2 i zastosować wzory Viete'a
3 lis 20:47
karola : | | b | | c | |
czyli mam (− |
| )2 − 2* |
| = 7 i co dalej? |
| | a | | a | |
3 lis 20:55
karola : albo czekaj cos mi świta
3 lis 20:58
krystek: i teraz podstawiasz
3 lis 21:01
karola : i to później licze Δ= (m+4)2 − 4*(3m−2) tak?
3 lis 21:02
karola : do tego wzoru podstawiam i licze deltę?
3 lis 21:04
krystek: tylko b=m+2
3 lis 21:04
karola : a c=ile? 3m−2?
3 lis 21:04
karola : czyli wyszła delta m2 − 6m + 0
i m1 = 6 , a m2= 0
dobrze?
3 lis 21:06
karola : nie czekaj, delta jest m2 − 6m + 8
3 lis 21:08
karola : czyli m1= 2 a m2=4 tak, dobrze?
3 lis 21:10
krystek: Nie , wylicz poprawnie Δ
3 lis 21:10
krystek:
3 lis 21:10
karola : delta ma być z tego wzoru co wyjdzie tak?
3 lis 21:12
krystek: Zapisz swoje obliczenia :
Δ=...
3 lis 21:16
karola : | | m+2 | | 2*3m−2 | |
(− |
| )2 − |
| = (m2 + 2*m*2 + 4) − 6m +4= m2 +4m +4 −6m +4 = m2 −2m +8 |
| | 1 | | 1 | |
tak to ma być?
3 lis 21:17
krystek: Masz warunki:
1)Δ>0 ⇔ (m+2)2−4(3m−2)>0 m2+4m+4−12m+8>0
3 lis 21:25
karola : no i mam to i jak wychodzi równanie kwadratowe to delta jest mnijesza od zera
3 lis 21:54
karola : a nie czekaj, żle odjęlam
3 lis 21:59
karola : czyli wyszło m1=2 i m2=6
3 lis 22:04