matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
objętość ostrosłupa
annna99:
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o wysokości ściany bocznej, której długość wynosi 12. Ściana boczna tworzy z płaszczyzna podstawy kąt 60
0
. Oblicz objętość bryły.
3 lis 20:02
dero2005:
h
s
= 12
1
h
p
3
1
= cos 60
o
=
h
s
2
3
h
p
=
h
s
= 18
2
2
a =
√
3
h
p
= 12
√
3
3
a
2
√
3
P
p
=
= 108
√
3
4
h
√
3
= sin 60
o
=
h
s
2
h
s
h =
√
3
= 6
√
3
2
P
p
*h
V =
=
3
3 lis 20:38