an+1 | ||
policz | i jak wyjdzie jakaś liczba niezależna od n to jest geometryczny | |
an |
5n+3 | ||
an+1= | ||
32n+1 |
an+1 |
| ||||||||
= | = | ||||||||
an |
|
5n+3 | 32n−1 | 5n+2*5 |
| ||||||||||
* | = | * | = | ||||||||||
32n+1 | 5n+2 | 32n*2 | 5n+2 |
5 |
| 5 | |||||||||
* | = | *2=5=cost zatem ciąg jest geometryczny | |||||||||
2 | 1 | 2 |
5n*25 | ||
an= | = 75*(5/9)n −− ciąg geometryczny | |
9n*(1/3) |
an+1 | (5/9)n*(5/9) | |||
bo | = | = 5/9 =q | ||
an | (5/9)n |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |