Liczby zespolone w postaci trygonometrycznej
Dosia: Mam zadanie z liczbami zespolonymi
|z|=1
z=1(cos
53π + isin
53π)
Nie wiem dlaczego jest tu
53π. Wiem, że wynika ze wzorów redukcyjnych, ale i tak tego nie
rozumiem. Domyślam się, że jest to łatwe i mam nadzieję, że ktoś mi to wytłumaczy albo
rozpisze...
3 lis 19:55
MQ: Chodzi o ćwiartkę −− sinus masz ujemny.
3 lis 20:01
Krzysiek:

chyba najłatwiej to widać z rysunku:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Complex_number.svg
zaznaczasz sobie punkt (1/2,−
√3/2) w układzie współrzędnym i liczysz tg
| | 1/2 | | √3 | |
punkt ten jest w IV ćwiartce i tgα= |
| = |
| (α−miara kąta czerwonego) |
| | √3/2 | | 3 | |
α=π/6
φ=3π/2+π/6=10π/6=5π/3 (φ−miara kąta czarnego)
3 lis 20:01
Dosia: dzięki wielkie, nie wiedziałam o tym, że chodzi o tg.
a dlaczego wzór 3π/2 + α? w tym wzorze wszystko jest ujemne prócz sin, a tutaj mam na odwrót.
przepraszam za głupie pytania, ale cały dzień liczę i powoli chyba mój mózg ma dość.
3 lis 20:41
Krzysiek: Układ jest prostokątny więc pomiędzy osiami jest kąt 90stopni=π/2 zatem miara kąta od
dodatniej osi OX do ujemnej osi OY(urojonej) wynosi 270stopni czyli 3π/2.
3 lis 20:44