rozpisanie liczby 5400
kamczatka: Jak mogę rozpisać liczbę 5400 tak aby wyszło mnożenie liczb w potęgach. Chodzi mi o takie coś:
27*47
3 lis 19:55
kamczatka: potęgi mogą być różne
3 lis 19:55
Saizou : 5400l 2
2700l 2
1350l 2
675 l 3
225 l 3
75 l 3
25 l 5
5 l 5
1
zatem 5400=23*33*52
3 lis 19:59
Saizou : rozkład liczby na czynniki pierwsze (takie coś było już w podstawówce)
3 lis 20:00
3 lis 20:00
kamczatka: ok wielkie dzięki

a jakby chciał to liczbę zapisać bez potęg to by było 30
√6 ?
3 lis 20:03
kamczatka: ?
3 lis 20:38
kamczatka: ?
3 lis 21:03
kamczatka: dobrze mówię ze to = 30√6 ?
3 lis 21:23
Lorak: skąd 30
√6 ?
3 lis 21:51
kamczatka: 2 tworzą parę −2
3 tworzą parę − 3
5 tworzą pare − 5
2*3*5=30
zostaje 2 i 3 2*3=6
30√6
3 lis 22:27
Lorak: sprawdź na kalkulatorze ile to jest 30√6 i zobacz ile brakuje do 5400...
3 lis 22:37
5-latek: To policz sobie czy 30√6=5400 .
Wtedy zobaczysz ze gadasz bzdury
3 lis 22:37
kamczatka: to jak to wyliczyć żeby wyszła liczba a√
bo nie wychodzi mi to
4 lis 13:21
kamczatka: ?
4 lis 14:37
kamczatka: ?
4 lis 15:31