rozwiąż graficznie
ilovemud: Mam problem z zadaniami, proszę o pomoc.
1. Narysuj wykres.
a) y=4|x−1|+1
b) y=2|x|−3
2.Rozwiąż graficznie układy równań.
a) {y=2x−2
{(x−7/2)2 + (y−9/2)2=29/2
3. Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartosci parametru m (m ∊ R)
a) 4 * 2|x−1|=m
b) 3|x−1|−|x|=m
c)2|x−2|+x=m2
3 lis 19:50
Mycha: 1. Rozbij na 2 przypadki:
1) x−1≥0 → x≥1
wtedy mamy:
y=4x−1+1
2) x<1
wtedy mamy:
y=4−x+1+1
i rysujesz dla x≥1 funkcję wg wzoru 1), a dla x<1 wg wzoru 2)
tak samo z podpunktem b)
3 lis 21:23