prosze o pomoc
kasia: prosze o pomoc, o wskazówki
mam rozwiązać:
a)(
√2−√3)
x + (
√2+√3)
x=4
b)
√xlog√x=10
c)logx=
√−x2−3x−2
3 lis 19:48
kasia: ?
3 lis 20:20
Krzysiek: b) zlogarytmuj stronami o podstawie 10
c)dziedzina
d)log
ab=c
czyli a
c=b
3 lis 20:22
kasia: dzięki
3 lis 20:25
kasia: chociaż nie rozumiem tego pierwszego zapisu
3 lis 20:26
kasia: i w b wyszło mi
x1/2logx=10 nie wiem co dalej
3 lis 20:30
kasia: pomoże ktoś?
3 lis 20:30
Krzysiek: a) podstawienie: t=(√2+√3)x i otrzymujesz równanie:
1/t+t=4
b) tylko jeden pierwiastek jest?
logarytmując stronami masz:
(1/2logx)*logx=1
3 lis 20:32
kasia: dzięki
3 lis 20:45