funkcja kadratowa.
Baśka: Może ktoś wyjaśnić jak zrobić to zadanie:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla którego prosta y=m nie ma puntów wspólnych z
wykresem funkcji f(x)=2x
2−4x+5

?
3 lis 19:32
Saizou : | | −Δ | |
jest to funkcja skierowana ramionami do góry zatem max wartość to Yw= |
| |
| | 4a | |
Δ=16−40=−24
żeby prosta y=m nie miała punktów wspólnych to m∊(−
∞:3)
3 lis 19:35
Baśka: funkcja skierowana z ramionami do góry tak ponieważ a>0 ale Yw jest to w takim razie minimalną
wartość chyba ?
3 lis 19:40
Saizou : tak miało być minimalną, nie wiem czemu napisałem max
3 lis 19:41
Baśka: ok, dzięki za wyjaśnienie
3 lis 19:43