wielomian cd
Radek:
Każdy niezerowy wielomian można przedstawić w postaci iloczynu dwóch wielomianów stopnia co
najwyżej drugiego. Korzystając z podanego twierdzenia uzasadnij, że wielomian W(x)=2x3+x+1 ma
co najmniej jeden pierwiastek ?
3 lis 19:28
Saizou : czyli wielomian W(x) można zapisać w postaci W(x)=(ax+b)(cx
2+dx+e) , gdzie a,c≠0
zatem z tego wynika że
W(x)=0
(ax+b)(cx
2+dx+e) =0
| | −b | |
x= |
| cx2+dx+e=0 zależy od delty |
| | a | |
ale i tak istnieje co najmniej jeden pierwiastek
3 lis 19:31