f. kwadratowa
Bartek: Dana jest funkcja f(x)=mx2+mx−1. Wyznaczyć wszystkie wartości m∊R, dla których:
a) funkcja f przyjmuje tylko wartości ujemne;
b) zbiorem wartości funkcji f jest przedział <−3,+∞)
Michał: sokol@owski.pl ( gg: 165 055 )
a) po pierwsze musimy przeanalizować przypadek, dla którego ta funkcja staje się liniową, czyli
dla m=0. Wówczas otrzymujemy wzór: f(x) = −1, a zatem mamy już pierwszą wartość parametru m,
dla której otrzymujemy funkcję stałą i do tego o stałej wartości ujemnej −1. Dalej:
jeśli m≠0, wówczas mamy do czynienia z funkcją kwadratową, a żeby taka miała tylko wartości
ujemne, to po pierwsze ramiona muszą być skierowane w dół, czyli współczynnik przy x
2 musi
być ujemny, a w naszym wypadku ten współczynnik wynosi: m; a po drugie wyróżnik (delta) musi
być ujemny ( Δ < 0 ), by parabola czasem nie przecięła ani nawet nie dotknęła osi argumentów.
Mamy zatem warunek, by m<0 i Δ<0. Rozpiszmy tę deltę:
Δ = b
2 − 4ac = m
2 − 4*m*(−1) = m
2 +4m = m ( m+4 ) < 0
Otrzymaliśmy nierówność kwadratową, którą na nasze szczęście udało się od razu zapisać w
postaci iloczynowej, która na tacy daje nam miejsca zerowe: m=0 lub m=(−4).
No to skoro interesują nas "minusy", to rozwiązanie w/w nierówności przedstawia się
następująco:
m ∊ ( −4 ; 0 ).
Zbierając wszystkie skargi i wnioski do kupy otrzymujemy warunek, aby: m ∊ ( −4 ; 0 >.

b) aby nasz funkcja miała przedział wartości taki, jak podany, to rzędna wierzchołka paraboli
będącej wykresem naszej funkcji, czyli q, musi wynieść (−3), a nasze m ( będące − przypominam
− m.in. współczynnikiem przy x
2 ) musi być dodatnie, aby ramiona były skierowane do góry, co
nakazuje nam zadany zbiór wartości. Ułóżmy zatem równanie:
No to rozwiążmy to badziewie:
| − m ( m+4 ) | |
| = (−3) , co po skróceniu daje: m+4 = 12, a zatem: m = 8 ( dodatnie ? Ok ! |
| 4*m | |
)
No to już ! m = 8.