Dane są zbiory A={1,2,3,4,5} i B={11,12,13,14,15}. Z obu zbiorów wybieramy po je
kamczatka: Dane są zbiory A={1,2,3,4,5} i B={11,12,13,14,15}. Z obu zbiorów wybieramy po jednej liczbie.
Takką parę liczb których suma jest parzysta możemy wybrać na ile sposobów ?
3 lis 19:08
kamczatka: jak to obliczyć bez wypisywania poszczególnych par ?
3 lis 19:08
Saizou : czyli możemy to zrobić tak
−gdy wybierzemy najpierw nieparzystą to druga też musi być nieparzysta czyli 3*3=9
−gdy wybierzemy parzystą to dryga też musi być parzysta zatem 2*2=4
czyli wszystkich wyborów mamy 4+9=13
spr.
{(1,11) (1,13) (1,15) (2,12) (2,14) (3,11) (3,13) (3,15) (4,12) (4,14) (5,11) (5,13) (5,15)}
3 lis 19:15
kamczatka: ok dzięki wielki ,a jeśli takie zadanie pojawi się na maturze to wypisywać wszystkie pary?
3 lis 19:24
Saizou : nie musisz, ale jak jest ich mało to warto
3 lis 19:26
kamczatka: ok
3 lis 19:28