Liczby zespolone, zbiory
Miś: A={z; |z|≤2 oraz Im(z) ≥ 0). Znaleść zbiory f(A) g(A) gdzie f,g, ℂ→ℂ są określone wzorami:
f(z)= z2 +2
g(z)=iz3−i
Jesli dobrze myśle to zbiór a jest półkolem o promienu 4 w srodku w (0,0) nad osia y. Jednak
nie mam pojecia jak sobie poradzic z dalsza czescia zadania.
3 lis 19:06
Miś: Jakies wskazówki, nie prosze o całe rozwiązanie
3 lis 19:37
MQ: Po pierwsze promień wynosi 2, a nie 4.
Po drugie zastosuj postać wykładniczą, wtedy:
A={z=reiφ: r≤2 ∧ φ∊<0,π>}
3 lis 19:51