Układ równań
Studentka: Prosze o sprawdzenie zadania
Zrobiłam ale nie jestem pewna czy dobrze
Omówic ilosc rozwiazan i rozwiazac nastepujacy układ równan:
2x+y−z−t=0
x+y−2z−t=2
−x−y−z+t=−1
2 1 −1 −1
A= 1 1 −2 −1 m3=−1
−1 −1 −1 1
0
b=2 macierz U m3 = 3
1
r(A)= −1
r(u)= 3
z twierdzenia kroneckera−capellego wynika ze układ jest sprzeczny
nie jestem pewna czy dobrze zrobiłam moze ktoś mi ewentualnie powiedziec jak powinno być?
3 lis 19:04
Krzysiek: jak r(A)=−1 ?
3 lis 19:05
Studentka:
2 1 −1 −1
m
3= 1 1 −2 −1
−1 −1 −1 1
m
3 = 2*1*(−1)+1*(−2)*(−1)+(−1)*1*(−1)−(−1)*1*(−1)−(−2)*(−1)*2−(−1)*1*1=
=−2+2+1−1−4+1=1
1 fakt

pomyłka
ale i tak bedzie sprzeczny tak?
3 lis 19:15
Studentka: ojj nie 1 tylko −3
sory
ale tam r(u) wyszło 3 czyli sprzeczny?
3 lis 19:16
Krzysiek: szukając r(A) liczysz minory? a czemu nie doprowadzasz do postaci schodkowej(wtedy możesz od
razu odczytać rozwiązanie.
Rząd nie może byc ujemny, skoro m3 (jeżeli dobrze policzone) jest różne od zera to r(A)=3
3 lis 19:19
Studentka: własnie pisze różne od zera wiec minor powinien byc ujemny wiec jak różne od zera to powinno
sie mówic ze wieksze od zera... czy tu nie ma znaczenia?
3 lis 19:22
Studentka: nie umiem do postaci schodkowej doporowadzać...nie wiem jak to sie robi
3 lis 19:23
3 lis 19:26