pochodna z e
poelo: Witam, nie rozumiem pewnego fragmentu zadania, a mianowicie:
(e5x)'
według mnie jest to 5(e4x) * (ex)
jednak ten przykład pokazuje, że jest inaczej...
mogę prosić o krótkie wytłumaczenie ?
3 lis 19:01
Eta:
z=5x
(e5x)'= (ez)'*(z)' = ez *(5x)' = e5x *5=5*e5x
3 lis 19:06
Patryk: tu nie wzuwasz wzoru (xa)'=axa−1
3 lis 19:06
Patryk: używasz*
3 lis 19:07
Patryk: stad twój błąd
3 lis 19:07
pigor: ...,
(e5x) ' = e5x * (5x)'= e5x * 5= 5e5x i tyle .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3 lis 19:07
Eta:
3 lis 19:08
poelo: dziękuję bardzo, już rozumiem
3 lis 19:27