matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równania:
Gosia:
2x+3+x
√
3
=4 2−
√
2
x =x−4
√
5
(x−
√
5
)=10−x
2x−3
x pierw 7
=
1
2
3 lis 19:01
Kaja:
x(2+
√
3
)=4−3 x(2+
√
3
)=1
1
x=
2+
√
3
2−
√
3
x=
(2+
√
3
)(2−
√
3
)
x=2−
√
3
3 lis 19:09
Kaja:
6=x+
√
2
x 6=x(1+
√
2
)
6
x=
1+
√
2
6(1−
√
2
)
x=
(1+
√
2
)(1−
√
2
)
x=U{6(1−
√
2
){−1} x=6(
√
2
−1)
3 lis 19:10
pigor:
..., nie wiem , czy dobrze odczytuje, ale widzę np. tak :
2x−3
1
c)
=
⇔ 4x−6=x
√
7
⇔ 4x−x
√
7
= 6 ⇔
x
√
7
2
⇔ x(4−
√
7
)= 6 / * (4+
√
7
) ⇔ x(16−7)= 6(4+
√
7
) ⇔ ⇔ 9x= 6(4+
√
7
) /:9 ⇔
x=
2
3
(4+
√
7
)
. ...
3 lis 19:30