sokol@owski.pl ( gg: 165 055 )
Skoro przy odcinku b kąt ma miarę 45o to odcinek ten jest równy wysokości h trójkąta,
bo są to przyprostokątne trójkąta prostokątnego.
Podobnie rzecz ma się z odcinkiem a, którego długość wynosi h√3,
gdyż są to przyprostokątne trójkąta charakterystycznego o kątach: 30o, 60o i 90o,
a skoro a + b = 12, to po podstawieniu otrzymujesz równanie:
h√3 + h = 12, z którego wyliczasz h
i po robocie.
h ( √3 + 1 ) = 12
| 12 | ||
h = | ||
| √3 + 1 |
| 12 | √3 − 1 | 12 ( √3 − 1) | ||||
h = | * | = | = 6 ( √3 − 1 ). ![]() | |||
| √3 + 1 | √3 − 1 | 3 − 1 |