pomoc
strzała: √3sinx+cosx=
√2
jak rozwiązać takie rownanie?
3 lis 18:42
Kaja: podziel przez 2 obustronnie:
| √3 | | 1 | | √2 | |
| *sinx+ |
| *cosx= |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | √2 | |
cosπ6*sinx+sinπ6*cosx= |
| |
| | 2 | |
i dalej dokończ
3 lis 18:45
strzała: jak to doprowadzić do sin(pi/6 + x) =√2/2
3 lis 18:46
strzała: aaaa,dziękuję!

mogłabyś mi tylko napisać ile wyszedł Ci x, zebym sobie sprawdził?
3 lis 18:47
strzała: ?
3 lis 18:55
Kaja: | | π | | 7 | |
x= |
| +2kπ, k∊C lub x= |
| π+2kπ, k∊C |
| | 12 | | 12 | |
3 lis 18:57
strzała: dokladnie tak mi wyszło, wielkie dzieki!
3 lis 18:59
Janek191:
√3 sin x + cos x =
√2 ⇒ cos x =
√2 −
√3 sin x
sin
2 x + cos
2 x = 1
sin
2 x + (
√2 −
√3 sin x)
2 = 1
sin
2 x + 2 − 2
√2*
√3 sin x + 3 sin
2 x = 1
4 sin
2 x − 2
√6 sin x + 1 = 0
sin x = t
4 t
2 − 2
√6 t + 1 = 0
Δ = [ 2
√6]
2 − 4*4*1 = 24 − 16 = 8 = 4*2
√Δ = 2
√2
| | 2√6 − 2√2 | | √6 − √2 | |
t1 = |
| = |
| |
| | 8 | | 4 | |
| | 2√6 + 2√2 | | √6 + √2 | |
t2 = |
| = |
| |
| | 8 | | 4 | |
czyli
| | √6 − √2 | | √6 + √2 | |
sin x = |
| lub sin x = |
| |
| | 4 | | 4 | |
x = 15
o + 360
o*k lub x = 105
o + 360
o*k
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 75
o + 360
o *k i x = 165
o + 360
o*k − nie spełniają równania wyjściowego
Odp.
| | π | | 7π | |
x = |
| + 2π*k lub x = |
| + 2π*k , gdzie k − dowolna liczba całkowita |
| | 12 | | 12 | |
=====================================
3 lis 20:31