Parametr
Kamix: Problemów z parametrem ciąg dalszy....
Pomóżcie, w jakiś przystępny sposób, jak mam rozwiązywać takie zadania:
np.
Określ liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m, gdy:
m
2x−m=5(x+1)+20x
Co przenosić na lewą stronę, co zostawiać, jakie warunki, itd.
Zad kolejne:
W zależności od wartości parametrów m i k, określ liczbę rozwiązań równania:
POMOCY

!
3 lis 18:26
Saizou : m
2x−m=25x+5
25x−m
2x+5+m=0
x(25−m
2)+1(5+m)=0
x(5−m)(5+m)+1(5+m)=0
(5+m)[(5−m)x+1]=0 pomyśl dalej sam
| x+m | | k | | 2x−k | |
| − |
| = |
| zał m,k≠0 |
| k | | m | | m | |
2kx=mx+m
2
mx−2kx+m
2=0
(m−2k)x+m
2=0 i pomyśl
3 lis 18:35
Lorak: 1)
m
2x−m=5x+5+20x
m
2x−5x−20x=m+5
(m
2−25)x=m+5
Sprawdźmy, co się dzieje gdy m
2−25=0, czyli dla m=−5 lub m=5
dla m=−5 dostajemy 0=0 czyli równanie tożsamościowe, nieskończenie wiele rozwiązań
dla m=5 dostajemy 0=10 równanie sprzeczne, brak rozwiązań
teraz przy założeniu, że m≠5 i m≠−5 dzielimy obie strony przez (m
2−25)
| | m+5 | | m+5 | | 1 | |
Czyli x= |
| = |
| = |
| |
| | m2−25 | | (m+5)(m−5) | | m−5 | |
dla m∊R\{−5,5} równanie jest oznaczone (ma jedno rozwiązanie)
3 lis 18:39
Kamix: W pierwszym 5+m=0 lub 5−m=0 lub x+1=0
a w drugim to... coś pewnie z deltą kombinować, jak delta>0 ma dwa rozwiazania, jak delta=0
jedno rozwiązanie, jak delta<0 nie ma rozwiązań... Dobrze myślę?
3 lis 18:39
Kamix: Lorak, kapitalnie wytłumaczone, czapki z głów ; O
A to drugie zadanie? Proszę tak jasno jak i to...
3 lis 18:42
Kamix: Czy jest jakaś taka niepisana zasada, co przenosimy na lewą stronę a co na prawą, gdy
rozwiązujemy równania z parametrem?
3 lis 18:49
Lorak: Cieszę się, że mogłem pomóc

Na bazie pierwszego pomyśl nad drugim, masz super zapisane przez
Saizou.
3 lis 18:49
Lorak: Metodę dobierasz do przykładu

Po prostu patrzysz na zadanie i kminisz co przenieść, co z czym połączyć, żeby było najłatwiej.
Saizou w pierwszym zadaniu przeniósł wszystko, bo zauważył, że będzie można grupować.
Ja przeniosłem iksy na lewą i też jakoś poszło.
3 lis 18:56
Kamix: Oczywiście Saizou też bardzo dziękuję ; ))
3 lis 18:58
Kamix: A jak mam wartość bezwzględną, np. tak jak w tym przykładzie:
|x−m|=3m−1
3 lis 18:59
Mila:
Chodzi o liczbę rozwiązań?
D:
3m−1≥0, bo |x−m|≥0 z definicji wart. bezwzględnej.
spróbuj dalej sam.
3 lis 19:05
Kamix: Aaa już wiem, gdy m>13 dwa rozwiązania, gdy m=13 jedno rozwiązanie, gdy m<13
zero rozwiązań...
3 lis 19:21
Saizou : dokładnie tak
3 lis 19:33
Mila:
3 lis 19:42