Ciągi liczbowe
ReVo: Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny. Gdy od drugiej liczby odejmiemy 12 a do trzeciej dodamy
39 to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz wyrazy ciągu arytmetycznego jeśli wiadomo ze jego
suma jest równa 120.
A więc tak mam problem z tym zadaniem bo za nic w świeci mi nie wychodzi.
Zacząłem tak:
a
1 , a
1+r , a
1+2r − wyrazy ciagu aryt.
a
1 , a
1+r−12 , a
1+2r+39 − wyrazy ciągu geo.
Zrobiłem układ równań:
a
1 + a
1 + r + a
1 + 2r = 120
| a1 + r − 12 | | a1 + 2r + 39 | |
| = |
| |
| a1 | | a1 + r − 12 | |
a
1 + r = 40
No i dalej jak to liczę to mi nie wychodzi. Proszę o pomoc.
3 lis 18:13
Saizou :
x−r x x+r c. arytmetyczny
x−r x−12 x+r+39 c. geometryczny
x−r+x+x−r=120
3x=120
x=40
(x−12)
2=(x−r)(x+r+39)
28
2=(41−r)(79+r) dokończ
3 lis 18:20
ReVo: Wyszło mi r1 = 72 i r2 = 33 aczkolwiek nie wiem czy dobrze i co teraz z tym?
3 lis 19:15
Saizou : oczywiście miało być
282=(40−r)(79+r)→r=−72 r=33
a wiesz że
an=a1+(n−1)r
i dokończ
3 lis 19:21
Gustlik: | | a1+a3 | | a1+a3 | |
S3= |
| *3=a2*3, bo |
| =a2 |
| | 2 | | 2 | |
a
2*3=120 /:3
a
2=40
masz zatem ciąg arytmetyczny:
40−r, 40, 40+r
Ciąg geometryczny wygląda tak:
40−r, 28, 79+r
teraz ze wzoru b
2=ac wyliczam r:
28
2=(40−r)(79+r)
784=3160+40r−79r−r
2
784=3160−39r−r
2
r
2+39r−2376=0
Δ=11025, r
1=−72, r
2=33
ciąg arytm. wygląda tak:
− dla r=−72:
112, 40, −32
− dla r=33
7, 40, 73
4 lis 02:32