funkcja kwadratowa
Andzia: Wierzchołek paraboli y= x
2 + 4x leży na prostej danej równaniem
A) y = −x
B) y= x
C) y= 2x
D) y = 4x
Mój wierzchołek leży w punkcie (−2 , − 4 ) ale nie wiem którą z odpowiedzi wybrać

Prosze o pomoc
3 lis 17:48
john2: Możesz zaznaczyć sobie punkt wierzchołka w układzie i rysować te proste.
Zobaczysz, że jedna z nich pasuje.
Albo prościej: podstawiaj współrzędne punktu wierzchołka do wzorów tych prostych. Tylko w
jednym przypadku wyjdzie prawdziwa równość.
3 lis 18:03
Andzia: Czy poprawna odpowiedź to A
3 lis 18:07
john2: Nie, gdyby to było A, to:
−4 = −(−2)
−4 = 2
to równanie niezbyt jest prawdziwe.
Pamiętaj, za "y" podstawiasz współrzędna y, czyli drugą, za "x" pierwszą.
3 lis 18:19
Andzia: Aha czyli będzie C bo
−4 = 2 * (−2)
tak ?
3 lis 18:27
john2: tak
3 lis 18:30
Andzia: okej dziękuje bardzo za pomoc
3 lis 18:39