Ustal, dla jakich całkowitych wartości parametru a rozwiązaniem podanego równani
Dembele: Ustal, dla jakich całkowitych wartości parametru a rozwiązaniem podanego równania jest liczba
całkowita.
a) ax − 3 = a
b) (a+1)x = 2a − 1
Kompletnie nie wiem, jak się za to zabrać. Prosiłbym o wyjaśnienie.
3 lis 17:38
5-latek: To moze na poczatek wyznacz x z tych rownan
3 lis 17:41
Dembele: b) ax + x = 2a −1
Dobrze?
3 lis 17:45
5-latek: | | a+3 | |
Nie wiem czy dobrze ja mysle ale np w a rozpisalbym tak x= |
| i a≠0 to |
| | a | |
| | a | | 3 | | 3 | |
x= |
| + |
| to x=1+ |
| i teraz zeby rozwiazanie tego rownania bylo liczna |
| | a | | a | | a | |
| | 3 | |
calkowita to |
| musi byc liczba calkowita wiec a=−3 a=3 a=−1 a=1 . Moze jednak niech |
| | a | |
ktos to sprawdzi
3 lis 17:56
Dembele: A podpunkt B?
3 lis 18:11