matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja wymierna
Mario:
dla jakich wartości parametru m nierówność jest prawdziwa dla każdego xeR
mx+2
a)
>0
x
2
+1
3x
2
−2x+1
b)
<0
−x
2
+mx−1
3 lis 17:29
pigor:
..., np. tak :
a)
∀x∊R x
2
+1 >0 i ∀x mx+2 >0 ⇔
m=0
; −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
∀x∊R 3x
2
−2x+1 >0, bo Δ=4−12<0 i a=3>0 i −x
2
+mx−1< 0 ⇔ ⇔ Δ= m
2
−4< 0 i a= −1<0 ⇔ m
2
< 4 ⇔ |m|<4 ⇔ −4<m<4 ⇔
m∊(−4;4)
.
3 lis 17:57