granice
PuRXUTM: lim
n→∞ n
3(
√n2+√n4+1−n
√2)=lim
n→∞ n
3U{
n
2+
√n4+1−2n
2}{
√n2+√n4+1+n
√2}=....=U{n*n
2(
√1+1/n2−1)}{
√1+p
{1+1/n4}+
√2}=.... do czego to zmierza

0*
∞ to symbol nie oznaczony czy nie ?
3 lis 17:13
3 lis 17:13
PuRXUTM: czyli co z tym
3 lis 17:14
Garth:
Jak Ci wyszlo 0 *
∞, to trzeba sie wrocic

Ale jak te granice policzyc, to nie wiem, my
jeszcze nie zaczelismy granic
3 lis 17:16
PuRXUTM: pomoże ktoś
3 lis 17:25
PuRXUTM: | | n2+√n4+1−2n2 | |
= limn→∞ n3 |
| |
| | √n2+√n4+1+n√2 | |
3 lis 17:49
PuRXUTM: | | n*n2(√1+1/n2−1) | |
i wychodzi |
| |
| | √1+√1+1/n4+√2 | |
3 lis 17:58
PuRXUTM: tam zamiast n*n
2 ma być n
2*n
2=n
4 pomoże ktoś
3 lis 18:18
Krzysiek: | | a2−b2 | |
w poście o 17.49 w liczniku znów korzystasz ze wzoru: a−b= |
| i już granicę |
| | a+b | |
policzysz
3 lis 18:19
MQ: Zastosuj jeszcze raz mnożenie licznika i mianownika −− tym razem przez (√1+1/n2+1)
3 lis 18:22
PuRXUTM: Dzięki

wychodzi
∞
3 lis 18:40