Wielomian, reszta
UpAndAway: Wielomian W(x) dla liczby 2 przyjmuje wartosc rowna zeru. Wyznacz reszte z dzielenia tego
wielomianu przez wielomian P(x)=x
2−3x+2, jesli wiadomo, ze w wyniku podzielenia wielomianu
W(x) przez dwumian (x−1) otrzymujemy reszte 5.
Prosze o pomoc
3 lis 16:51
Saizou :
W(x)=(x−2)*S(x)+0
W(x)=(x−1)*Q(x)+5
W(x)=(x2−3x+2)*L(x)+R(x) gdzie R(x)=ax+b. zatem
W(x)=(x−1)(x−2)*L(x)+ax+b
W(2)=2a+b=0
W(1)=a+b=5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmując stronami
a=−5
b=10
R(x)=−5a+10
3 lis 16:57
Saizou : jak się nie pomyliłem rachunkowo
3 lis 16:58
Saizou : *R(x)=−5x+10
3 lis 16:58
UpAndAway: Dzieki
3 lis 17:04