Prosze o pomoc
Rafał: Proszę o wytłumaczenie: Opisać wektorowo ruch (i) kamyka który wbił się w bieżnik opony 155x13
(promień r=32 cm ) oraz (ii) ruch końca wentyla tej opony w układzie współrzędnych
(nieruchomym) związanym z drogą, dla samochodu poruszającego się ze stałą prędkością v= 60
km/godz. (Wskazówka: ruch ten jest złożeniem ruchu obrotowego i postępowego, krzywa
opisująca tor nazywa się cykloidą). Naszkicować tor ruchu. Obliczyć a i v. Dla przypadku (i)
przedyskutować kiedy prędkość i przyspieszenie są najmniejsze i największe.
3 lis 16:50
MQ: Nie rozumiem zapisu "155x13 (promień r=32 cm)".
1. Jaki jest promień zewnetrzny opony?
2. Jaka jest odległość wentyla od środka koła?
3. Ad (i): w jakim układzie?
3 lis 17:05
Rafał: 155 to jest szerokość pierścienia a 13 to szerokość opony
3 lis 21:42