wielomian
Radek:
Suma wszystkich pierwiastków wielomianu W(x)=x
3+ax
2+x+c jest równa 6. Znajdź współczynniki a
i c wiedząc że wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian V(x)=x ?
Proszę o wytłumaczenie
3 lis 16:23
Radek: ?
3 lis 17:10
Mila:
Jeżeli w(x) jest podzielny prze x, to oznacza, że 0 jest pierwiastkiem tego wielomianu, ⇔
c=0
w(x)=x3+ax2+x
x*(x2+ax+1)=0 dalej już potrafisz?
3 lis 17:19
Janek191:
W(x) = x
3 + a x
2 + x + c
Jeżeli W (x) jest podzielny przez V(x) = x , to znaczy , że można go przedstawić
jako iloczyn V(x) i wielomianu stopnia drugiego, zatem miejscem zerowym W(x) jest 0.
W(0) = 0
czyli
0
3 + a*0
2 + 0 + c = c = 0
c = 0
Mamy zatem
W(x) = x
3 + a x
2 + x + 0 = x*( x
2 + a x + 1)
Suma pierwiastków równania x
2 + a x + 1 = 0 jest równa 6 , więc
z wzorów Viete'a mamy
| | a | |
x1 + x2 = − |
| = − a = 6 ⇒ a = − 6 |
| | 1 | |
Odp. a = − 6 , c = 0
=================
spr.
W(x) = x
3 − 6 x
2 + x = x*( x
2 − 6 x + 1)
x
1 = 0
x
2 − 6 x + 1 = 0
Δ = (−6)
2 − 4*1*1 = 32 = 16*2
√Δ = 4
√2
| | 6 − 4√2 | |
x2 = |
| = 3 − 2 √2 |
| | 2 | |
| | 6 + 4√2 | |
x3 = |
| = 3 + 2 √2 |
| | 2 | |
więc
x
1 + x
2 + x
3 = 0 + 3 − 2
√2 + 3 + 2
√2 = 6
3 lis 17:29
Radek:
Vzory Vieta? Skąd wiadomo, że on ma dwa pierwiastki a nie 3 ?
3 lis 17:31
Mila:
Równanie drugiego stopnia nie może mieć 3 pierwiastków.
3 lis 17:40
Radek:
Ale to jest równanie stopnia 3 bo x3 mam ?
3 lis 17:40
Janek191:
Równanie 3 stopnia ma 3 pierwiastki : x
1, x
2, x
3 , a równanie 2 stopnia
ma dwa pierwiastki: x
2 i x
3
3 lis 17:55
Mila:
Przecież ma 3 pierwiastki.
3 lis 17:56
Radek: a no tak bo x wyciągnięty przed nawias
3 lis 18:00
Radek:
Znajdź wszystkie takie liczby niewymierne a takie, że reszta z dzielenia wielomianu
W(x)=x
3−4x
2+x+4 przez dwumian x+a jest równa a ?
Od czego zacząć ? Ten wielomian nie ma pierwiastków wymiernych więc nie mogę go podzielić
3 lis 18:51
Saizou :
z tw. o reszcie mamy że
W(−a)=a i trzeba to wyliczyć i koniec zadanka
3 lis 18:54
Radek:
−a3−4a2−a+4=a
−a3−4a2−2a+4=0 ?
3 lis 18:58
Saizou : tak i trzeba to skończyć teraz, czyli wyliczyć a
3 lis 18:59
Radek:
Ale czemu korzystałeś z tego twierdzenia ?
3 lis 19:03
Saizou : Bo tak najprościej
3 lis 19:04
Radek:
Super wytłumaczenie
3 lis 19:05
Saizou : tak samo mamy gdy np. reszta z dzielenia wielomianu W(x)=..... przez wielomian P(x)=x−3 wynosi
4(...)
czyli byś miał że W(3)=4
3 lis 19:05
Radek: Ale tam nie mam podane ile wynosi reszta z dzielenia przez ten dwumian
3 lis 19:07