Równanie prostej prostopadłej do prostej l
Radek: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt P(1,1) i prostopadłej do prostej l
a) l: 2x−6=0
Wiem że 2 to jest współczynnik kierunkowy i korzystam z wzoru a
1*a
2=−1
Więc
2*a
2=−1
2a
2=−1 /:2
| | 1 | | 3 | |
i prosta według mnie ma równanie y=− |
| x+ |
| |
| | 2 | | 2 | |
a w odpowiedziach jest y=1
więc co źle robię

Dziękuje za pomoc
3 lis 16:21
MQ: Prosta 2x−6=0, to inaczej prosta x=3.
3 lis 16:48
Radek: To robimy 2x−6=0
2x=6
x=3
i co dalej trzeba zrobić ? by wyszło y=1 ?
3 lis 16:50
MQ: Prosta x=3 to prosta równoległa do osi OY, więc prosta prostopadła do niej będzie równoległa do
osi OX, a takie proste mają wzór postaci y=m.
Musisz znaleźć taką prostą y=m, żeby przechodziła przez zadany punkt.
3 lis 16:54
5-latek: Narusuj uklad wspolrzednych
narusuj prosta x=3 zaznacz punkt P(1,1) na ukladzie . Narusuj prosta prostopadla do
prostej x=3 i przechodzaca przez punkt P . teraz zobacz jak narysowales prosta . jakie
rownanie ma ta prosta ?
3 lis 16:55
Mila:

2x−6=0
2x=6
x=3
P=(1,1)
y=1
3 lis 17:00
Radek: Jak narysowałem to dopiero widać że y=1 . Oki dzięki
3 lis 17:11
Radek: A jak robiąc obliczenia wykażę że y=1 ?
3 lis 17:12
5-latek: Teraz widzisz ze nawet tak prosty rysunek bardzo ulatwia sprawe
3 lis 17:13