matematykaszkolna.pl
Wyznaczanie argumentu liczby zespolonej. Tarner: Nie rozumiem wyznaczania argumentu ( φ ) liczb zespolonych Przykładowe zadanie jakie robiliśmy: cosφ=22 sinφ=−22 φ=74π Jakby ktoś mógł wytłumaczyć łopatologicznie będę wdzięczny emotka
3 lis 16:17
Garth: Czy moglbys przepisac jeszcze raz dane? Uzyj U { x } { y }, bez spacji oczywiscie.
3 lis 16:18
Tarner: Proszę bardzo
 2 
cosφ=

2 
 2 
sinφ=

2 
 7 
φ=

π
 4 
Pomyliło mi się za pierwszym razem. Sinus jest ujemny.
3 lis 16:21
Garth: Wystarczy zerknac do tabelki wartosci funkcji trygonometrycznych i mozna juz cos zauwazyc:
 2 
cos45 = sin45 =

2 
Mozna wiec wnioskowac, ze bedzie to wielokrotnosc tego kata. Patrzymy wiec, jakie mamy znaki przy odpowiednich wartosciach. Cos dodatni a jednoczesnie sin ujemny pozostawia nam tylko jedna mozliwosc − czwarta cwiartka [jest taki wierszyk o znakach w
 π 
odpowiednich cwiartkach, warto sie go nauczyc], wnioskujemy wiec, ze jest to kat 2π −

4 

=

4 
3 lis 16:25
Tarner: OK , dzięki, wiele się wyjaśniło emotka ale jeszcze tylko jedna rzecz jeżeli to nie problem : Mianowicie chodzi mi o to działanie ostatnie, nie bardzo rozumiem, za π coś się podstawia? Wiem że to banalne musi być ale niestety nie rozumiem tego.
3 lis 16:31
Garth: A po co podstawiac? π dobrze sie operuje, ale nalezy pamietac, ze π = 180 stopni. 2 π to 360 stopni, a wiec pelny obrot, czyli od osi Ox, do osi Ox z drugiej strony dochodzimy, dlatego
 π 
wyznaczajac tutaj mozemy po prostu odjac

od 2π, wtedy dostaniemy wartosc tego
 4 
szukanego kata. Poprobuj troche z innymi przykladami.
3 lis 16:35
Tarner: Dzieki za pomoc emotka
3 lis 17:29