Wyznaczanie argumentu liczby zespolonej.
Tarner: Nie rozumiem wyznaczania argumentu ( φ ) liczb zespolonych
Przykładowe zadanie jakie robiliśmy:
cosφ=
√22
sinφ=
√−22
φ=
74π
Jakby ktoś mógł wytłumaczyć łopatologicznie będę wdzięczny
3 lis 16:17
Garth:
Czy moglbys przepisac jeszcze raz dane? Uzyj U { x } { y }, bez spacji oczywiscie.
3 lis 16:18
Tarner: Proszę bardzo
Pomyliło mi się za pierwszym razem. Sinus jest ujemny.
3 lis 16:21
Garth:
Wystarczy zerknac do tabelki wartosci funkcji trygonometrycznych i mozna juz cos zauwazyc:
Mozna wiec wnioskowac, ze bedzie to wielokrotnosc tego kata.
Patrzymy wiec, jakie mamy znaki przy odpowiednich wartosciach. Cos dodatni a jednoczesnie sin
ujemny pozostawia nam tylko jedna mozliwosc − czwarta cwiartka [jest taki wierszyk o znakach w
| | π | |
odpowiednich cwiartkach, warto sie go nauczyc], wnioskujemy wiec, ze jest to kat 2π − |
| |
| | 4 | |
3 lis 16:25
Tarner: OK , dzięki, wiele się wyjaśniło

ale jeszcze tylko jedna rzecz jeżeli to nie problem :
Mianowicie chodzi mi o to działanie ostatnie, nie bardzo rozumiem, za π coś się podstawia? Wiem
że to banalne musi być ale niestety nie rozumiem tego.
3 lis 16:31
Garth:
A po co podstawiac? π dobrze sie operuje, ale nalezy pamietac, ze π = 180 stopni. 2 π to 360
stopni, a wiec pelny obrot, czyli od osi Ox, do osi Ox z drugiej strony dochodzimy, dlatego
| | π | |
wyznaczajac tutaj mozemy po prostu odjac |
| od 2π, wtedy dostaniemy wartosc tego |
| | 4 | |
szukanego kata. Poprobuj troche z innymi przykladami.
3 lis 16:35
Tarner: Dzieki za pomoc
3 lis 17:29