Oblicz pole trapezu równoramiennego którego górna podstawa wynosi 10 a dolna 24
Karola: Oblicz pole trapezu równoramiennego którego górna podstawa wynosi 10 a dolna 24
3 lis 15:58
sushi_ gg6397228:
3 lis 16:01
sushi_ gg6397228:

i cos by sie jeszcze przydało z danych− kat, obwod, długosc ramienia itp
3 lis 16:03
Karola: pomoże ktoś
4 lis 17:48
Karola:
4 lis 18:51
sushi_ gg6397228:

|AS|
2 + |BS|
2= 24
2
x
2+ x
2= 24
2
x=...
to samo
|DS|
2 + |CS|
2= 10
2
y
2+ y
2=100
y=...
x+y= przekatna
x+y=....
kolejny Pitagoras
|AS|
2+ |SD|
2=|AD|
2
x
2+ y
2= c
2
c=...
nastepny Pitagoras
|AE|
2+ |DE|
2= |AD|
2
7
2+ h
2= c
2
h=....
pole trapezu =...
4 lis 19:10
xx:

x=7
b= 10
P=1/2 (10+24)*10
Reszte oblicz sobie dalej!
4 lis 19:16
xx:

x=7
b= 10
P=1/2 (10+24)*10
Reszte oblicz sobie dalej!
4 lis 19:16
Karola: a skąd wiesz ze wysokośc wynosi tyle samo bo górna podstawa
4 lis 22:27
PW: Zadanie jest nierozwiązywalne, co od razu napisał sushi 3 listopada o 16:03. Za mało danych.
Wystarczy sobie wyobrazić, że górna podstawa wędruje coraz wyżej − za każdym razem wysokość
jest większa, a więc i większe jest pole trapezu.
5 lis 16:10