Rozwiąż równania wymierne
ines: Bardzo proszę o pomoc naprawde nie rozumiem tego, nie wiem jak się za to zabrać a jutro musze
oddać prace kontrolną. Więc jeśli ktoś sie znajdzie niech rozwiąze to zadanko. z góry bardzo
dziękuję.
3 lis 15:54
Kamix: Podpunkty a i b najzwyklej w swiecie mnozysz na krzyz i rozwiazujesz najzwyklejsze rownanie, w
podpunkcie c prawa strone rownania sprowadzasz do wspolnego mianownika, wykonujesz dzialanie i
mnozysz na krzyz
3 lis 15:58
5-latek: jeszcze dziedzina .W poprzednim poscie dostalas link . Wiec skorzystaj z niego.Sprawa druga .
jesli masz dziecko (ja tez i wnukow ) tzn ze uczysz sie zaocznie i dostalas te−−−−−−−−−−−
przyklady do rozwiazania wczesniej. TO dlaczego robisz to na ostatnia chwile wiedzac ze
maszjeszce tak duzo pracy ? Rozwiaze CI a) a TY na tej podstawie rozwiazesz b. OK?
| | 7 | | 3 | |
|
| = |
| zalozenie x−5≠0 to x≠5 i x−3≠0 to x≠3 wiec D=R−{5,3} teraz mnoze na |
| | x−5 | | x−3 | |
krzyz
7(x−3)=3(x−5)
7x−21=3x−15
7x−3x=−15+21
4x=6
x=1,5 teraz patrze czy x=1,5 nalezy do dziedziny . tak nalezy wiec jest rozwiazaniem tego
rownania .
Poczekan teraz na twoje rozwiazanie przykladu B)
3 lis 16:23