Prosze o pomoc ! potrzebuje to na jutro
Rudi: zad. 1
Suma kwadratów dwóch kolejnych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 7 daję resztę 2
jest równa 1429. Wyznacz te liczby
zad.2
Jeśli liczbe a zmniejszymy o a% otrzymamy 16. wyznacz liczbę .
3 lis 15:40
Michał: sokol@owski.pl ( gg: 165 055 )
Ad.1: Jeśli jedna daje resztę 2 to druga: 1 albo 3.
Źle przepisana treść zadania. Sprawdź i popraw.
3 lis 15:47
Biedak: w 2 zad. ma być wyznacz liczbę a
3 lis 15:55
Rudi: No właśnie tak ma być, dzięki
3 lis 15:56
Mila:
1) a=7k+2 − pewna liczba naturalna, która przy dzieleniu przez 7 daje resztę 2
b=7k+7+2, k∊N−następna liczba naturalna, która przy dzieleniu przez 7 daje resztę 2
(7k+2)2+(7k+9)2=1429
dokończysz?
3 lis 16:56