potencjal,calka
123: Obliczyc calke ∫
C(x
3−yz)dx+(y
3−xz)dy+(z
3−xy)dz gdzie C jest krzywa zadana nastepujacym
przepisem
x(t)=tcost
y(t)=tsint
z(t)=0
laczaca punkty (0,0,0) i (0,2π,0)
Potencjal mi taki wyszedl
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P= |
| x4−5xyz+ |
| y4+ |
| z4+c |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
Jak obliczyc ta calke?
3 lis 15:09
Krzysiek: bez tej '5' w P.
skoro istnieje potencjał to wystarczy teraz policzyć P((0,2π,0))−P((0,0,0))
3 lis 15:16
123: aha ok a dlaczgo tak? nie ma innego sposobu na policzenie tej calki ?
3 lis 15:21
Krzysiek: jak innego? przecież w ten sposób nawet nie liczysz tej całki tylko wstawiasz współrzędne 2
punktów do funkcji P.
3 lis 15:25
123: tak wiem ale zastanawiam sie czy istnieje drugi sposob tego policzenia bez uzywania tego
potencjalu zeby spr czy ten wynik co z potencjalu wyszedl sie zgadza.
3 lis 15:26
Krzysiek: inny sposób to po prostu wstawienie x(t),y(t),z(t) do całki, policzenie dx,dy,dz, wyliczenie
't' i wyliczenie całki oznaczonej. Tylko właśnie jest problem z wyliczeniem 't'
bo trzeba rozwiązać równanie: tsint=2π
3 lis 15:28
123: aha bardzo dziekuje
3 lis 15:30