Prosze o rozwiązanie. Z góry dziękuje ;)
Biedak: Rozwiąż nierówność
a) x2 < 81
b) x2 + x > 0
c) −2(x + 4) (x − 12) ≥ 0
d) x2 − 2√2x +2 ≤ 0
3 lis 15:07
sushi_ gg6397228:
wzory i schemat rozwiazywania znasz?
3 lis 15:09
Biedak: No chyba się to liczy z delty
3 lis 15:22
Janek191:

a) x
2 < 81
x
2 − 81 < 0
x
2 − 9
2 < 0
( x − 9)*( x + 9) < 0
x ∊ ( − 9; 9 )
===========
3 lis 15:37
Janek191:

b) x
2 + x > 0
x*( x + 1) > 0
x
1 = − 1 x
2 = 0
x ∊ ( −
∞ ; − 1) ∪ ( 0 ; +
∞ )
=====================
3 lis 15:41
Biedak: Dziękuje
3 lis 15:43
Janek191:

c) − 2*( x + 4)*( x −
12) ≥ 0
x
1 = − 4 x
2 =
12
x ∊ < − 4 ;
12 >
================
3 lis 15:45
Eta:

x
2−81<0
(x+9)(x−9) <0 z rys. pomocniczego
odp:
x∊(−9, 9)
3 lis 15:48
Janek191:

d)
x
2 − 2
√2 x + 2 ≤ 0
( x −
√2)
2 ≤ 0
x =
√2
=======
3 lis 15:54
5-latek: A teraz zapytajmy sie
Biedaka czy rozumie skad sie wzial zapis w ostatnim poscie [P[Janka
191]]
No to poczekamy na jego odpowiedz
3 lis 15:58
5-latek: Chodzi o ten zapis (x−√2)2≤0
3 lis 15:59
Biedak: I don't now
3 lis 16:14
52: Rozwiąż nierówność:
x|x+1|−x|x+2|+2<0
mi wyszło x∊R.. ale nie wiem czy dobrze sprawdzi ktoś ?
3 lis 16:21