Liczby zespolone
Bartek: Nie rozumiem dlaczego to jest prawda:
p2 + q2 =|z|2 =√152 + 82 ?
przecież jeśli moduł jest: |z|=√152 + 82 to |z|2 powinien być równy 152+82
czy nie tak?
3 lis 15:06
sushi_ gg6397228:
niezrozumiały jest zapis pierwszej linijki ze wzorami
3 lis 15:07
Bartek: Znajdź wszystkie liczby zespolone z, które są rozwiązaniami tego równania.
No mam: z
2=15 + 8i
To mam na wykładzie:
|z|
2=(
√x2 + y2)
2=x
2 + y
2 i to jest zrozumiałe.
Teraz coś nie gra dalej:
|z|
2=|15 + 8i| ⇒x
2 + y
2=(
√152 + 82)
2 = x
2+y
2 i dalej
|z|
2=|15+8i| <−−− przecież to jest bzdura

! podobnie jak: x
2 +y
2=
√152 + 82
wykładowca korzystał z takich własności:
z1=z2 ⇒|z1|=|z2|
chodzi o to aby otrzymać taki układ równań:
x
2 − y
2=15
2x = 8
x
2+y
2=17
3 lis 15:27
sushi_ gg6397228:
najlepiej zapisac sobie
z= x+iy
z2= x2− y2 +i* 2*x*y
i teraz zrobic sobie uklad rownan
na tablicy czasami rozne "chochołki" sie pojawia lub sie źle cos przepisze i potem sa głupoty
3 lis 15:31
Bartek: Słuchaj, ale właśnie o to chodzi, że ja mam to w wydrukowanym rozwiązaniu zadania, który zrobił
wykładowca w pdf.
Tam jest takie coś:
x2+y2=|z|2=√x2 + y2 i właśnie tego nie rozumiem. Z jednej strony nie możliwe, żeby
wykładowca popełnił błąd a z drugiej strony to się kupy nie trzyma.
Tak swoją drogą, czy mógłbyś to dla mnie rozpisać? Kurcze, przykład prosty a ugrzęzłem.
3 lis 15:36
sushi_ gg6397228:
przeciez widac ze x2+y2 ≠ √x2+y2
rozpisalem to juz
zostaje zrobic uklad rownan i wyznaczyc z "−2xy=.." np "x" i podstawic do pierwszego
3 lis 15:40
Bartek: Oj, chyba prześlę ci mailem ten pdf, z którego to wziąłem. U tego wykładowcy: x2+y2 =
√x2+y2
przykro mi bardzo. Na pdfie jest dokładnie tak, jak napisałem.
3 lis 15:45
sushi_ gg6397228:
moze gdzies nie dobilo "kwadratu" nad pieriwastkiem albo co
pokazalem jak nalezy liczyc
mozesz tez skorzystac
x2−y2= 15
x2+y2= |z|2= 17
dodasz stronami x2= 16 x= +− 4 y=+−1 i po zabawie potem sprawdzisz dla "−2ab = 8"
3 lis 15:53
Bartek: Już wiem o co chodzi, dzięki.
3 lis 15:58
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
3 lis 16:03
Bartek: Okej, to teraz następne. Niby jest coś takiego jak wzory Moivra, ale nie bardzo wiem czy na
pewno one zostały tu zastosowane? czy może jakaś inna własność.
z=3(cos pi/12 + isin pi/12)6=3(cos 6pi/12 + isin 6pi/12)
I teraz: na podstawie jakiego wzoru ta szóstka przelazła z wykładnika do wewnątrz?
3 lis 17:05