trójkąt
Katarzyna: W trójkącie, którego pole jest równe 27 cm
2, dwa boki mają długość 18 cm i 6 cm. Jaką miarę ma
kąt zawarty między tymi bokami?
korzystając ze wzoru P = 1/2 * ab * sin γ
obliczyłam, że
27 = 1/2 * 18 * 6 * sin γ
sin γ = 1/2
więc γ = 30 stopni
w odp. jest też miara 150 stopni i nie wiem, jak to wykazać ... proszę o pomoc
7 paź 18:28
Bogdan:
| | 1 | |
bo 0o < γ < 180o, w tym przedziale sinγ = |
| dla γ = 30o oraz dla γ = 150o. |
| | 2 | |
7 paź 20:47
jk: czyli to po prostu trzeba z tablic odczytać, nie da się obliczyć, tak?
7 paź 21:59
RunMan: trzeba po prostu kojarzyć wykres funkcji sinus. Jest on okresowy, o okresie 2π, stąd pewność,
że funkcja przyjmuje dwukrotnie tę samą wartość, dla każdego zakresu k*π, k ∊ℕ
7 paź 22:50