Wykaż, że wartość wyrażenia p2{37-20p2{3}} + 2p2{3} jest liczbą całkowitą.
aniteczQua: Wykaż, że wartość wyrażenia
√37−20√3 + 2
√3 jest liczbą całkowitą.
Kompletnie nie wiem jak za to się zabrać
3 lis 14:36
sushi_ gg6397228:
trzeba zwinac wyrazenie pod pierwiastkiem
√....= √(...)2
3 lis 14:38
aniteczQua: czyli jak zwinąć ?
3 lis 14:45
sushi_ gg6397228:
wzory skroconego mnozenia
na forum bylo duzo podobnych zadan
√37−20√3 = √a2−2ab+b2= √(a−b)2
wiec 37−20√3 = a2−2ab+b2
porownujemy wyrazenia
37= a2 +b2
−20√3= −2ab
3 lis 14:47
aniteczQua: rzeczywiście ! dziękuję bardzo
3 lis 14:50