Układy równań liniowych
Studentka: Omówic ilosc rozwiazan i rozwiazac nastepujacy układ równan:
3x−2y−5z=3
x+4y−11z=1
Zrobiłam to tak:
Macierze:
3 −2 −5
A= 1 4 −11
3
b= 1
policzyłam rz(A)=2 i rz(U)=2
Wiec wiem ze jesli rz(a)=rz(u)=2
to ma jedno rozwiązanie
Ale nie mogę policzyć wyznacznika A, bo wyznacznik mozna policzyć tylko macierzy kwadratowej a
ta to nie jest kwadratowa.
Wiec nie mogę użyć wzrów Cramera.
Wiec może mi ktoś powiedzieć jak mam rozwiązać zadanie? Bardzo prosze o pomoc bo w środe mam
kolokwium i zależy mi na tym aby go dobrze napisać
3 lis 14:32
sushi_ gg6397228:
traktuj "x" i "y" jako zmienne, a "z" jako parametr
i dalej policz z wyznacznikow 2x2
3 lis 14:40
Krzysiek: ale skoro korzystałaś z tw. Kroneckera−Capellego to po co liczyć jeszcze wyznaczniki?
z tego tw. wiesz,że jest nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od jednego parametru
3 lis 14:44
Studentka: moze mi ktos to zrobić? albo przynajmniej początek
3 lis 14:47
Studentka: no no Krzyś jest jedno rozwiązanie wyszło mi to z tw. Kroneckera−Capellego
r(A)=r(u)= 2 czyli układ ma jedno rozwiazanie
3 lis 14:49
sushi_ gg6397228:
napisalem co trzeba zrobic
po lewej stronie zostawiasz "x" i "y", reszta na prawa strone i liczysz
3 lis 14:49
Krzysiek: Studentka, właśnie o to chodzi,że nie jedno rozwiązanie a nieskończenie wiele rozwiązań...
3 lis 14:54
Studentka: ale do czego po lewej stronie układu równań?
3 lis 14:55
Studentka: a wiec z tw.
r(a)=r(u)=n to co to jest n?
3 lis 14:56
Studentka: Mam wiec kilka pytań
1)co to jest n w twierdzeniu Kroneckera−Capellego
2) czy dobrze tworze macierz uzupełnioną
jesli
3 −2 −5 3
A= 1 4 −11 b=1
3 −2 −5 3
U= 1 4 −11 1
?
3 lis 15:02
Studentka: I czy w twierdzeniu kroneckera−capellego macierz A musi byc nieosobliwa czyli |A|=/ 0?
3 lis 15:04
Krzysiek: niewiadomych jest 3=n,
rząd jest równy 2, więc jest nieskończenie wiele rozwiązań,zależnych od 3−2=1 parametrów.
i w tym twierdzeniu nie ma nic na temat wyznaczników.
3 lis 15:13
Studentka: Krzysiu dziękuje

w końcu rozumiem
a w tw. musi byc maciez a nieosobliwa?
3 lis 15:27
Studentka: sushi
gg6397228 Tobie również dziekuję, starałes mi sie wytłumaczyć
3 lis 15:27
Kasia: Rozwiąż układ równań sprowadzając macierz układu do postaci zredukowanej
3x+4y+5z+t=2
x+9y−3z+2t=3
4x+13y+2z+3t=5
−2x+5y−8z+t=1
5x+22y−z+5t=8
8 lis 20:56
Kasia: Rozwiąż układ równań sprowadzając macierz układu do postaci zredukowanej
3x−t=7
2x+y−z=3
5x+y−z−t=10
−x+y−z+t=−4
8 lis 20:58
Kasia: Rozwiąż układ równań sprowadzając macierz układu do postaci zredukowanej
3x+y+3z−2t+4u=1
2x+2y+7z−5t+3u=2
−x+y+4z−3t−2u=1
x+3y+11z−8t+u=3
8 lis 21:02
Kasia: Rozwiąż układ równań sprowadzając macierz układu do postaci zredukowanej
2x+9y+z−3t+5s=2
x+4y−z+2t=7
x+5y+2z−5t+5s=−5
Podaj jedno z rozwiązań, w którym
a) x=1;
b) x=1 i y=0;
c) y=3;
d) x=0, y=1 i t=2;
8 lis 21:07