Udowodnij , że jeśli x>0 i y>0 , to zachodzi podana nierówność:
Florian: Udowodnij , że jeśli x>0 i y>0 , to zachodzi podana nierówność:
3 lis 14:29
sushi_ gg6397228:
zrob po lewej stronie wspolny mianownik
3 lis 14:35
Florian: Czyli pomnożyć razy x+y?
| | x+y | | x+y | |
Wtedy będzie: |
| + |
| ≥ 4 −−−−−> y + x ≥ 4 |
| | x | | y | |
Oto chodzi?
3 lis 14:40
sushi_ gg6397228:
| 1 | | 1 | |
| + |
| − to robimy wspolny mianownik i wynosi to ... |
| 2 | | 3 | |
3 lis 14:43
3 lis 14:44
sushi_ gg6397228:
| | 1 | | 1 | |
tak samo zrob dla |
| + |
| |
| | x | | y | |
3 lis 14:49
Florian: No czyli :
Ale co dalej?
3 lis 14:53
sushi_ gg6397228:
lewa strona źle zrobiona
3 lis 14:54
3 lis 15:02
sushi_ gg6397228:
to zapisujemy cala nierownosc po przeksztalceniu
3 lis 15:02
3 lis 15:06
sushi_ gg6397228:
a co sie stalo z prawa strona i jej mianownikiem?
3 lis 15:08
3 lis 15:09
sushi_ gg6397228:
to teraz mnozymy obustronnie przez "xy" a potem przez "x+y", aby pozbyc sie mianownikow
3 lis 15:11
Florian: (x+y)2 ≥ 4xy
3 lis 15:15
sushi_ gg6397228:
wykonamy obliczenia po lewej stronie − wzor skroconego mnozenia
3 lis 15:16
Florian: x2 + 2xy + y2 ≥ 4xy
3 lis 15:17
sushi_ gg6397228:
przeniesiemy wszystko na lewa strone
i zastosujemy wzor (a−b)2 aby to zwinac
3 lis 15:20
Florian:
Gdzie zastosować ten wzór?
3 lis 15:24
sushi_ gg6397228:
przeniesc na lewa strone " to znaczy odjac"
np :
5>2
to u Ciebie wyszło
| 5 | |
| >0 jakim cudem  |
| 2 | |
3 lis 15:26
Eta:
x2+2xy+y2−4xy≥0
x2−2xy+y2≥0
( ...... )2 ≥0
3 lis 15:27
Dexter: (x−y)2 ≥ 0
3 lis 15:30
Florian: To jest końcowy wynik?
3 lis 15:31
5-latek: tak tylko trzeba napisac teraz odpowiedni komentarz
3 lis 15:33
Florian: Ok, dzięki. A pomógłby ktoś z jeszcze jednym zadankiem?
a) Wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych (n,k), które spełniają równanie n2 − 4k2 = 5
b) Podaj przykład pary liczb niewymiernych (x,y), które spełnia równanie x2−4y2 = 5
3 lis 15:35
Florian: znaczy się:
a) n2 − 4k2 = 5
b) x2 − 4y2 = 5
3 lis 15:36
sushi_ gg6397228:
rozpisz lewa strone ze wzorow skroconego mnozenia a2−b2=...
3 lis 16:05
Florian: (x−2k)2, tak?
3 lis 16:19
Florian: (n−2k)2
3 lis 16:19