Dana jest funkcja y=x2-x-6 a) narysyj wykres b) podaj zbiór wartości c) podaj m
krisfallis: Dana jest funkcja y=x2−x−6
a) narysyj wykres
b) podaj zbiór wartości
c) podaj monotoniczność funkcji
3 lis 14:22
sushi_ gg6397228:
z czym masz dokladnie problem?
3 lis 14:36
Michał: sokol@owski.pl ( GG: 165 055 )
Aby narysować wykres funkcji kwadratowej, bo takową tu mamy, musimy obliczyć punkty
charakterystyczne wykresu: wierzchołek, miejsca zerowe i ewentualnie przecięcie z OY,
a następnie przez te punkty poprowadzić krzywą zwaną parabolą.
Naszkicować wykres można również metodą "tabelkową":
obliczasz wartość funkcji dla kilku argumentów tworząc z każdego argumentu i odpowiadającej mu
wartości funkcji dla tego argumentu pary liczb, które potraktowane jako współrzędne, wyznaczą
kilka punktów wykresu, a wtedy już tylko wystarczy poprowadzić przez te punkty "na oko"
parabolę.
Zbiór wartości funkcji kwadratowej określamy na podstawie znajomości rzędnej jej wierzchołka i
współczynnika przy najwyższej potędze. W naszym wypadku q = −△/4a = −√b2−4ac/4a =
−√1+24/4 = (−1,25), a a=1>0, czyli ramiona w górę, zatem ZW = <−1,25;+∞)
Określenie monotoniczności sprowadza się do podania tzw. przedziałów monotoniczności, których
zawsze jest dwa a łączą się w odciętej wierzchołka paraboli. W naszym wypadku: p = −b/2a =
1/2, a ponieważ ramiona skierowane są w górę, bo a=1>0, to otrzymujemy:
dla x∊(−∞;1/2> funkcja jest malejąca.
dla x<1/2;+∞) funkcja jest rosnąca.
3 lis 14:41
3 lis 14:41