Prosze o rozwiązanie, z góry dziekuje ;)
ToJaaaa: Jedna drukarka drukuje cały nakład ulotek w czasie o godz dłuzszym niz druga.Wydrukowanie
wszystkich ulotek na obydwu drukarkach pracujacych równoczesnie zajełoby 1 godz 12 min.Ile
czasu drukowałaby wszystkie ulotki kazda z drukarek, pracując codziennie?
3 lis 14:11
Michał:
Niech t1 i t2 oznacza czas (w godzinach) drukowania wszystkich ulotek
odpowiednio przez drukarkę 1 i 2.
Wiemy, że: t1 = t2 + 1
i że 1/t1 + 1/t2 = 1/1,2 ( gdzie 1,2 = 1 godzina i 12 minut ).
Czyli mamy układ równań. No to teraz metoda podstawiania i po robocie.
Pozdrawiam: sokol@owski.pl ( GG: 165 055 )
3 lis 14:24
ToJaaaa: Jak to niby zrobić ?
3 lis 14:30