pytanie z prawdopodobieństwa
kamczatka: pytanie z prawdopodobieństwa
Wiemy że A∩B=∅ i A∪B=Ω więc zdarzenia A i B są zdarzeniami przeciwnymi a to oznacza że
P(A)+P(B)=1
ale czemu oni są zdarzeniami przeciwnymi ?
3 lis 14:01
Michał: Bo tak się definiuje zdarzenia przeciwne, jako te, których iloczyn jest pusty, a suma − całą
przestrzenią probabilistyczną.
Pozdrawiam: sokol@owski.pl ( GG: 165 055 )
3 lis 14:09
kamczatka: a czemu P(A)+P(B)=1 ?
3 lis 14:12
kamczatka: jak zdarzenia są przeciwne to zawsze P(A)+P(B)=1 ?
3 lis 19:07
john2: Jeżeli omega to tylko zbiór A i B, i nic więcej, to tak, A i B będą przeciwne.
3 lis 19:24
john2: i wtedy P(A) + P(B) = 1
3 lis 19:25